Bente Troense

Foredrag

Færdigt arbejde – og hvad så?

Hvorfår stille det spørgsmål?

10 barske råd om livet uden arbejde

 

Jeg har et indgående og ret smerteligt forhold til netop det spørgsmål. Der er ikke nogle genveje til et meningsfuldt liv, når arbejdslivet stopper brat for altid - eller for kortere tid.

 

Det er hårdt arbejde, for er det din integritet, der bliver angrebet. Facts, myter og egne erfaringer er grundlaget for en personlig fortælling af de nye identitetsudfordringer, som møder mange efter den sidste eller seneste fyraften. Det er kampen mod meningsløsheden. Det er en ny uddannelse i at levet livet.

 

Friheden, som mange har forestillet sig som en sand lykketilstand, hvor man selv kan bestemmer, hvad man vil, opleves pludselig som en trussel.

 

Hvad skal man stille op med al den frihed? Det er som at få sin livret hver dag, for så pludselig at opdage, at man hader den. Den er ved at tage livet af en.

 

Tør du indrømme, at du er rådvild og fortvivlet, fordi du ikke kan få dagligdagen til at hænge sammen? Tør du indrømme, at du føler dig kørt ud på et sidespor?

 

Det er et tabu at indrømme, at meningsløsheden breder sig. Det er et tabu, fordi det forventes, at man som intelligent menneske, skal kunne takle situationen ... og hvem vil udråbe sig selv som idiot?

 

Men du mister ikke ansigt ved at høre på, hvad andre har oplevet og gjort for at finde meningen med livet – igen. Du bliver klogere på din egen situation og de farer og trusler, den rummer, hvis du ikke tager kampen op for at få nye mål for dit liv. Ellers dør du.

 

Bente Troense

enkelt & ædelt